Góralskie potrawy których musisz spróbować



Góry to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki i fascynujący folklor. Góry to również… tradycyjne potrawy, których smak i aromat kusi turystów w trakcie pobytu w polskich Tatrach. Sprawdź, jakich góralskich potraw koniecznie musisz spróbować, wypoczywając w Kościelisku.

Zacznij od kwaśnicy

Nie tylko smakosze zup doceniają wyjątkowy smak kwaśnicy, czyli tradycyjnej zupy, podawanej na Podhalu. Charakteryzuje ją intensywny pikantny, kwaśno-słony smak. Nie tylko mocno rozgrzewa po szaleństwach na stoku, lecz również syci na długo. Bazą do jej przygotowania jest kiszona kapusta i mięso baranie lub wieprzowe, z dodatkiem wędzonego żeberka. Do kwaśnicy podaje się chleb lub spożywa się ją z ziemniakami. Ważne aby zostały ugotowane osobno, a nie razem z zupą.

Pierogi z bryndzą, placek po zbójnicku i moskole, czyli dania nie do końca jarskie

Placki i pierogi to kolejne, typowe góralskie potrawy, których musisz spróbować, będąc w polskich Tatrach. Jeśli pierogi to jedna z twoich ulubionych potraw, zamiast tradycyjnych, z mięsem lub ruskich, spróbuj wyjątkowych pierogów z bryndzą, czyli serem, wyrabianym na bazie posolonego i zmielonego dojrzałego bundzu. Pierogi z bryndzą mogą mieć słony, kwaśny lub ostry smak.

Amatorom placków ziemniaczanych polecamy pyszny i treściwy placek po zbójnicku, przygotowywany z ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Podawany jest z gulaszem mięsnym, baranim lub jagnięcym.

Kolejne, typowo góralskie danie, którego próżno szukać w innych częściach Polski to moskole, czyli tradycyjne placki z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, wody oraz soli, pieczone na blasze. Powinno się je piec na blasze dużych rozmiarów lub na starym piecu kaflowym. Lekko przypieczona i chrupiąca skórka, delikatny środek, a także dodatek masła czosnkowego z odrobiną soli spowodują kulinarny zawrót głowy!

Będąc w górach nie zapominaj o serze i oscypkach

Spędzając urlop w górach trudno oprzeć się tradycyjnym oscypkom i lokalnie wytwarzanym, góralskim serom. Oscypki smakują dobrze zarówno w postaci zimnej przekąski, jak i podawane na ciepło, na przykład z grilla, z dodatkiem żurawiny. Są to twarde, wędzone sery, wytwarzane w co najmniej 60 % z mleka owczego i maksymalnie 40% krowiego. Masę powstałą po ścięciu się mleka i wytworzeniu bundzu formuje się we wrzecionowaty kształt i odciska się na nich wzorki. Następnie sery moczy się w solance i wędzi dymem przez kilka dni. Dzięki zastrzeżonej recepturze ich wyrabiania oscypki stały się typowo regionalnym, przepysznym produktem.

Pozostałe rodzaje góralskich serów to między innymi bryndza, bundz czy korboce. Wszystkie produkowane są od lat według tradycyjnych receptur i nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaków, sztucznych aromatów czy barwników. Posiadają pyszny, charakterystyczny słonawy posmak i idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i słona przekąska.

Mięsa i ryby, czyli gastronomiczna różnorodność Podhala

Podhale to region, którego gastronomiczna mapa jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Coś dla siebie znajdą tutaj wegetarianie i gustujący w potrawach mięsnych. Będąc w Kościelisku warto zatem spróbować pstrąga po góralsku, obtaczanego w mące, smażonego, a następnie pieczonego z sosem śmietanowym oraz kaczki po staropolsku. Kotleciki z jagnięciny, grillowane lub samoż one, wcześniej zamarynowane rozmarynem z solą, pieprzem i czosnkiem,  to kolejne, typowo góralskie danie, którego musisz spróbować będąc w Tatrach.

Aby spróbować wszystkich góralskich pyszności, a także innych, lokalnych potraw, nie musisz szukać karczm czy góralskich zajazdów. Skosztujesz ich wszystkich w naszym hotelu, wykupując noclegi z wyżywieniem, lub odwiedzając naszą hotelową restaurację. Wszystkie oferowane przez nas posiłki przygotowujemy na miejscu ze świeżych, lokalnych, zdrowych produktów. Śniadania i obiadokolacje przygotują Cię do aktywnego dnia oraz pozwolą uzupełnić spożytkowaną energię.


Wróć do bloga